Minimálbér, garantált bér összege 2020-ban

Minimálbér, garantált bér összege 2020-ban
2019.12.30.

A Kormány 367/2019. (XII. 30.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról.

 

 

 

 

A  teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér)

  • a teljes munkaidő teljesítése esetén havi 161 000 forint,
  • hetibér alkalmazása esetén 37 020 forint,
  • napibér alkalmazása esetén 7410 forint,
  • órabér alkalmazása esetén 926 forint lesz.

 

A  legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum:

  • a teljes munkaidő teljesítése esetén havibér alkalmazása esetén 210 600 forint,
  • hetibér alkalmazása esetén 48 420 forint,
  • napibér alkalmazása esetén 9690 forint,
  • órabér alkalmazása esetén pedig 1211 forint.

Kiszámoltuk, ha bruttó 161 000 minimálbérre van bejelentve a munkavállaló az 2020-tól 107 065 forint nettó munkabért jelent részére, ami havonta 7980 forinttal több. 2019-ben a nettó minimálbér 99 085 forint volt. 

2020. január elsejétől a garantált bérminimum 210 600 forintra emelkedésével ez havi esetén 140 049 forint nettó munkabér kifizetést jelent. 

 

A fenti számításoknál nem vettünk figyelembe semmilyen kedvezményt, amely járna, a kedvezményezetek részére.

Nézzük, milyen kedvezményt összege növeli meg a kifizetendő nettó bér összegét.

 

Leggyakrabban a felsorolt kedvezményeket veszik igénybe a jogosult személyek.

A munkabérek gyerekkedvezménnyel, friss házas kedvezményével, a megváltozott munkaképességűek, a pályakezdők kedvezmény igénylésének mindenkori összegével növekszik.

 

Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabér szerinti kötelező legkisebb összege 2020. január 1-jétől 161 000 forint, illetve a garantált bérminimum összege 2020. január 1-jétől 210 600 forint.

Részmunkaidő esetén a meghatározott havi, heti és napi bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve, kell elszámolni.

Az első magasabb összegű kifizetés február hónaptól kapja meg amunkavállaló, vagy érkezik a bankszámlájára.

minimálbér összegének változásával egyes juttatások összege is emelkedik.

A változás érinti többek között a gyed (gyermekgondozási díj) összegét is. A gyed a szülő korábbi jövedelmének 70 százaléka, amely maximális összege a minimálbérhez igazodik.

A gyed plafonja a minimálbér kétszeresének 70 százaléka, azaz 2020-ban 225 400 forint a gyed maximális összege.

Vissza

GYAKORI KÉRDÉS

Hol találkozhatunk veled?

Személy szerint velem több szakmai rendezvényen is találkozhatok, mivel rendszeresen részvevői vagyunk, továbbá a FUVINFO Iroda által szervezett Árufuvarozói alapképzés, továbbképzés során találkozhatnak velem a tanfolyam keretein belül.

Számunkra nem okoz gondot sem a magyarországi sem egyéb tagországokba való munkavállalói bejelentés sem.

A könyvelési és bérszámfejtési feladatoknak a kiszervezését azoknak ajánljuk, akik költséghatékonyságot szeretnének elérni az adminisztráció területén. Szeretnének folyamatos szakmai támogatást és tanácsadást kapni jogszabályi változásokról. Szeretnének olyan könyvelővel, bérszámfejtővel dolgozni  aki ismeri a szállítmányozási ágazat szabályait.


 

A bérszámfejtést követően a Ön kérésének megfelelően hagyományos papír alapon borítékban, (vagy anélkül) illetve Pdf. formátumba a cég részére küldve, vagy közvetlenül a munkavállaló saját e-mail címére jelszóval védet elektronikus formában, mellékeljük a jelenléti íveket, amely a tachográf kártya adatai alapján, a jogszabálynak megfelelően mutatja a vezetési és pihenőidőt, illetve kérés alapján a kért küldési formában a bérlapokat.

Igen, bérszámfejtés teljes cégre kiterjedően. Napi kapcsolatban állunk az általunk bérszámfejtett vállalkozások munkavállalóival, és válaszolunk azokra a kérdésekre, amelyeket felénk intéznek. A leggyakoribb kérdések a személyi jövedelemadóval, nyugdíjjal, gyermekellátásokkal, munkáltatói igazolásokkal és végrehajtói letiltással kapcsolatosak, amelyeket meg is válaszolunk, így könnyítve a helyzetüket.

Alapesetben felkeressük leendő partnereinket és átbeszéljük a legfontosabb kérdéseket, tájékozódunk a rendelkezésükre álló GPS és egyéb szoftveres rendszerekről. Megbeszéljük az alkalmazottak jelenlegi munkaidejét, tachográf adatok alapján.

Sajnos a félelmeden nem tudunk segíteni, ha te nem érzed magad elég "erősnek és talpraesettnek", hogy saját céged, vállalkozásod legyen, mi nem fogjuk azt mondani neked, hogy legyen, de ha meghoztad a döntésed és belevágsz a saját céged megalapításában, könyvelőirodánk garantálja, hogy teljes mellszélességgel vállalkozásod érdekeit fogjuk szem előtt tartani és segítünk az elindulásban.

 

Természetesen és nem csak német nyelven, hanem angol nyelven is elkészítjük a kívánt bérjegyzéket kérésének megfelelően. 

Aetrbérszámfejtés

Ha kérdése, kérése vagy megjegyzése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban, forduljon bizalommal munkatársunkhoz alábbi elérhetőségeink bármelyikén.

 

Kapcsolat

+36-30-308-7506

infoberszamfejtes (kukac) gmail.com