Változás van a zöldkártya szabályozásban

Változás van a zöldkártya szabályozásban
2019.04.05.

A magyarországi telephelyű gépjárművek, továbbá más tagállami telephelyű és magyarországi rendeltetési hellyel rendelkező gépjárművek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetének fennállását tanúsító igazolóeszközökre, azaz a zöldkártyákra vonatkozó szabályokról szóló módosítása került kihirdetésre a 4/2019. (IV. 5.) PM rendelete alapján.

A zöldkártyára vonatkozó törvényi változások

 

A  magyarországi telephelyű gépjárművek, továbbá más tagállami telephelyű és magyarországi rendeltetési hellyel rendelkező gépjárművek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetének fennállását tanúsító igazolóeszközökre vonatkozó szabályokról a következő törvényi változás lépet életbe.

A  biztosító a  kockázatviselést tanúsító, a 34/2009. (XII. 22.) PM rendelet (1) bekezdésben meghatározott valamely igazolóeszközt, ilyen például a meghatározott adatokat tartalmazó biztosítást igazoló okirat, vagy a zöldkártya amelyet gépjárművenként egyedileg előállítanak, és a  kockázatviselés teljes időtartamára – késedelmes díjfizetés esetén a  késedelemre való tekintettel –, akár a  biztosításközvetítői tevékenysége keretében eljáró függő vagy független biztosításközvetítő közreműködésével az  üzemben tartó rendelkezésére bocsátanak.

 

A zöldkártya kiadása

 

A zöldkártya rendelkezésre bocsátás történhet papír alapon vagy – erre vonatkozó megállapodás alapján – az  igazolóeszköz elektronikus képi formájának elektronikus úton történő rendelkezésre bocsátásával.  A zöldkártya, mint igazolóeszköz elektronikus képi formájának az  üzemben tartó részére elektronikus úton történő rendelkezésre bocsátása esetén a  biztosító és a  közreműködő biztosításközvetítő felhívja az  üzemben tartó figyelmét arra, hogy a  zöldkártya kizárólag zöld papírra nyomtatva alkalmas a  kötelező gépjármű felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására.

Az  üzemben tartó kérése alapján a  biztosító a  zöldkártyát az elektronikus út mellett papír alapon is díjmentesen rendelkezésére bocsátja.

A zöldkártya nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási igazolvány kiállítását annál a biztosítónál igényelheti, amelyik az üzembentartó kötelező felelősségbiztosítását kezeli.

 

Olvasta már a zöldkártyával kapcsolatos korábbi cikkünket? További információt IDE kattintva érhet el.

Vissza

GYAKORI KÉRDÉS

Milyen előnnyel jár számomra ha kiszervezem a könyvelést, bérszámfejtést?

A kiszervezett tevékenység során nem kell  informatikai beruházásokat erőforrásokat, eszközöket, birtokolnia a vállalatnak, amiket abban az esetben kellene ha saját maga végezné a könyvelési, bérszámfejtési feladatokat. Ez által elkerülhető az adott tevékenységgel kapcsolatos felesleges tőkelekötés, így a vállalat likviditása fokozódik.

Igen, bérszámfejtés teljes cégre kiterjedően. Napi kapcsolatban állunk az általunk bérszámfejtett vállalkozások munkavállalóival, és válaszolunk azokra a kérdésekre, amelyeket felénk intéznek. A leggyakoribb kérdések a személyi jövedelemadóval, nyugdíjjal, gyermekellátásokkal, munkáltatói igazolásokkal és végrehajtói letiltással kapcsolatosak, amelyeket meg is válaszolunk, így könnyítve a helyzetüket.

Igyekszünk a legkevesebb adatott bekérni cégétől, és amennyiben rendelkezik megfelelő informatikai háttérrel még kevesebb gondja lesz az adatok megküldésével.

A bérszámfejtést követően a Ön kérésének megfelelően hagyományos papír alapon borítékban, (vagy anélkül) illetve Pdf. formátumba a cég részére küldve, vagy közvetlenül a munkavállaló saját e-mail címére jelszóval védet elektronikus formában, mellékeljük a jelenléti íveket, amely a tachográf kártya adatai alapján, a jogszabálynak megfelelően mutatja a vezetési és pihenőidőt, illetve kérés alapján a kért küldési formában a bérlapokat.

 

Természetesen és nem csak német nyelven, hanem angol nyelven is elkészítjük a kívánt bérjegyzéket kérésének megfelelően. 

Személy szerint velem több szakmai rendezvényen is találkozhatok, mivel rendszeresen részvevői vagyunk, továbbá a FUVINFO Iroda által szervezett Árufuvarozói alapképzés, továbbképzés során találkozhatnak velem a tanfolyam keretein belül.

Alapesetben felkeressük leendő partnereinket és átbeszéljük a legfontosabb kérdéseket, tájékozódunk a rendelkezésükre álló GPS és egyéb szoftveres rendszerekről. Megbeszéljük az alkalmazottak jelenlegi munkaidejét, tachográf adatok alapján.

Számunkra nem okoz gondot sem a magyarországi sem egyéb tagországokba való munkavállalói bejelentés sem.

Aetrbérszámfejtés

Ha kérdése, kérése vagy megjegyzése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban, forduljon bizalommal munkatársunkhoz alábbi elérhetőségeink bármelyikén.

 

Kapcsolat

+36-30-308-7506

infoberszamfejtes (kukac) gmail.com