Mi minősül túlsúlyos járműnek?

Mi minősül túlsúlyos járműnek?
2017.09.22.

Szeptember 19-én hivatalosan is élesítették a Nemzeti Tengelysúlymérő –rendszert más néven (TSM).A rendszer kapcsán nem csak a rendszer működését fontos tudni, hanem a vállalkozás érdekében azt is, hogy mikor minősül a gépjármű túlsúlyosnak.

 

 

 

 

AETRbérszámfejtés: Mit mond ki a rendelet?

A rendelet tárgyi hatálya a megengedett össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó jármű és járműszerelvény (a továbbiakban együtt: túlsúlyos, illetve túlméretes jármű) országos közúton, helyi közúton, továbbá az  állam vagy a  helyi önkormányzat tulajdonában álló, közforgalom elől el nem zárt magánúton (a továbbiakban együtt: közút) való   közlekedésére terjed ki.

 

A rendelet személyi hatálya pedig a  jármű üzembentartójára, tulajdonosára, a  jármű vezetőjére, valamint a  közút kezelőjére terjed ki.

A rendelet alkalmazásában túlsúlyos, illetve túlméretes járműnek minősül az a jármű vagy járműszerelvény, amely

 

a.)   Össztömeg vonatkozásában

aa) kéttengelyes jármű esetén a 20 tonnát,

ab) háromtengelyes jármű vagy csuklós jármű esetén a 26 tonnát,

ac) négy- vagy ennél több tengelyes jármű vagy csuklós jármű esetén a 32 tonnát,

ad) háromtengelyes járműszerelvény esetén a 28 tonnát,

ae) négytengelyes járműszerelvény esetén a 38 tonnát,

af) öt- vagy ennél több tengelyes járműszerelvény esetén a 40 tonnát,

 

b)   Tengelyterhelés vonatkozásában

ba) a jármű bármely tengelye, valamint

bb) azon két tengelyből álló tengelycsoport esetén, ahol a  szomszédos tengelyek egymástól mért távolsága kisebb, mint 1,00 méter, a 11,5 tonnát,

 

c)   Tengelycsoport-terhelés vonatkozásában

ca) két tengelyből álló tengelycsoport esetén, ha a  szomszédos tengelyek egymástól mért távolsága legalább 1,00 méter, de 1,30 méternél kisebb, a 16,0 tonnát,

cb) két tengelyből álló tengelycsoport esetén, ha a  szomszédos tengelyek egymástól mért távolsága legalább 1,30 méter, de 1,80 méternél kisebb, a 19,0 tonnát,

cc) három tengelyből álló tengelycsoport esetén, ha a szomszédos tengelyek egymástól mért távolsága 1,30 méternél kisebb, a 22,0 tonnát,

cd) három tengelyből álló tengelycsoport esetén, ha a szomszédos tengelyek egymástól mért távolsága legalább 1,30 méter, de 1,80 méternél kisebb, a 24,0 tonnát,

 

d)   Méret vonatkozásában

da) a 4,00 méter magasságot,

db) a 2,6 méter szélességet,

dc) szóló jármű esetén a 12,0 méter hosszúságot,

a c) pont cd) alpontja kivételével, dd) a df) alpontba nem tartozó autóbusz esetén a 15,0 méter hosszúságot,

de) nyergesvontatóból és félpótkocsiból álló járműszerelvény esetén a 16,50 méter hosszúságot,

df) a  de)  alpontba nem tartozó járműszerelvény vagy csuklós autóbusz esetén a  18,75 méter hosszúságot meghaladja.

A  megengedett legnagyobb tengelyterhelést meghaladó járműnek minősül a  jármű abban az  esetben is, ha a tengelycsoportba tartozó bármely tengely terhelése meghaladja a 11,5 tonnát.

Vissza

GYAKORI KÉRDÉS

Hogyan történik a szolgáltató váltás?

Alapesetben felkeressük leendő partnereinket és átbeszéljük a legfontosabb kérdéseket, tájékozódunk a rendelkezésükre álló GPS és egyéb szoftveres rendszerekről. Megbeszéljük az alkalmazottak jelenlegi munkaidejét, tachográf adatok alapján.

Számunkra nem okoz gondot sem a magyarországi sem egyéb tagországokba való munkavállalói bejelentés sem.

A könyvelési és bérszámfejtési feladatoknak a kiszervezését azoknak ajánljuk, akik költséghatékonyságot szeretnének elérni az adminisztráció területén. Szeretnének folyamatos szakmai támogatást és tanácsadást kapni jogszabályi változásokról. Szeretnének olyan könyvelővel, bérszámfejtővel dolgozni  aki ismeri a szállítmányozási ágazat szabályait.


 

A bérszámfejtést követően a Ön kérésének megfelelően hagyományos papír alapon borítékban, (vagy anélkül) illetve Pdf. formátumba a cég részére küldve, vagy közvetlenül a munkavállaló saját e-mail címére jelszóval védet elektronikus formában, mellékeljük a jelenléti íveket, amely a tachográf kártya adatai alapján, a jogszabálynak megfelelően mutatja a vezetési és pihenőidőt, illetve kérés alapján a kért küldési formában a bérlapokat.

Igyekszünk a legkevesebb adatott bekérni cégétől, és amennyiben rendelkezik megfelelő informatikai háttérrel még kevesebb gondja lesz az adatok megküldésével.

Igen, bérszámfejtés teljes cégre kiterjedően. Napi kapcsolatban állunk az általunk bérszámfejtett vállalkozások munkavállalóival, és válaszolunk azokra a kérdésekre, amelyeket felénk intéznek. A leggyakoribb kérdések a személyi jövedelemadóval, nyugdíjjal, gyermekellátásokkal, munkáltatói igazolásokkal és végrehajtói letiltással kapcsolatosak, amelyeket meg is válaszolunk, így könnyítve a helyzetüket.

Sajnos a félelmeden nem tudunk segíteni, ha te nem érzed magad elég "erősnek és talpraesettnek", hogy saját céged, vállalkozásod legyen, mi nem fogjuk azt mondani neked, hogy legyen, de ha meghoztad a döntésed és belevágsz a saját céged megalapításában, könyvelőirodánk garantálja, hogy teljes mellszélességgel vállalkozásod érdekeit fogjuk szem előtt tartani és segítünk az elindulásban.

A kiszervezett tevékenység során nem kell  informatikai beruházásokat erőforrásokat, eszközöket, birtokolnia a vállalatnak, amiket abban az esetben kellene ha saját maga végezné a könyvelési, bérszámfejtési feladatokat. Ez által elkerülhető az adott tevékenységgel kapcsolatos felesleges tőkelekötés, így a vállalat likviditása fokozódik.

Aetrbérszámfejtés

Ha kérdése, kérése vagy megjegyzése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban, forduljon bizalommal munkatársunkhoz alábbi elérhetőségeink bármelyikén.

 

Kapcsolat

+36-30-308-7506

infoberszamfejtes (kukac) gmail.com