Új cikk jelent meg az MKFE honlapján

2017.01.27.

Partnerein részére mellékeljük, az MKFE honlapján is megjelenő tájékoztatót.

Az elmúlt hetekben több tucatnyi kérdést tettünk fel a 2017. január 1-jével bevezetett minimálbér szabályokkal kapcsolatban az osztrák szociális tárcának. Az osztrák fél ezekre a megkeresésekre eddig nem reagált. A mai napon megérkezett az az összefoglaló anyag, amelyet az érintett országok képviseletei számára tartott január 26-ai egyeztetés során általános tájékoztatóként adott a szociális tárca.

A tájékoztatón részt vett hazánk ausztriai külgazdasági attaséja, aki Egyesületünknek jelezte, hogy bár az egyeztetésen elhangzott, hogy a nyitott kérdések megválaszolásáig, és egy tervezett kimondottan a fuvarozói tevékenységre optimalizált ZKO nyomtatvány létrehozásáig nem vezetnek be moratóriumot, az osztrák minisztérium arra kérte az ellenőrzések végrehajtásával megbízott adóhatóságot, hogy február végéig ne szankcionálják a szabálytalanságokat. A minisztérium kérése a fuvarozók felé, hogy a ZKO bejelentés minden esetben történjen meg, de a hibás kitöltésért és az egyéb hiányosságokért az említett időpontig a tájékoztatás szerint nem fognak büntetéseket kiszabni.

A konkrét kérdéseinkkel kapcsolatban az alábbi személy- és áruszállítási esetekre kaptunk részben értékelhető választ:

A törvény értelmében kiküldetésnek minősülnek, azaz bejelentéskötelezettséggel járnak és a minimálbérszabályok hatálya alá tartoznak az alábbi esetek:

 • Kabotázs (a fel- és lerakóhely is Ausztriában van);
 • Ausztriába irányuló célfuvar (felrakó hely külföldön van, lerakóhely Ausztriában) külföldi megbízó esetén is;
 • Ausztriai felrakóhelyről induló, külföldi lerakóhelyen végződő, külföldi vállalkozás által végzett fuvar, külföldi megrendelő esetén is;
 • A fenti esetek mindegyike ugyanígy értendő a személyszállításra is (személyszállítás taxival, bérautóval, kisbusszal; menetrendszerű személyszállítás, turisztikai célú személyszállítás ausztriai cél/desztináció esetén.

  Ide tartozik az ausztriai körutazás, vagy ausztriai sítúra – eszerint az osztrák hatóság a zártajtós, különjárati fuvarfeladatokat is „loco” fuvarnak tekinti, amennyiben annak kiinduló (A) és célországa (A) azonos.

A nem rendszeres, egyszeri fuvarok is kiküldetésnek minősülnek.

Ezekben az esetekben tehát mindenképp szükséges a kiküldött munkavállalók bejelentése, részükre az osztrák ágazati kollektív szerződés szerint besorolásuknak megfelelő bér biztosítása, és az ezeket alátámasztó dokumentumok, valamit az A1-es igazolás megléte a munkavégzés helyén (gépjármű).

Nem minősülnek kiküldetésnek az alábbi esetek:

 • Tranzit személy- és árufuvar esetén (sem az utas-/árufelvétel, sem a lerakás nem Ausztriában történik, az Ausztrián történő áthaladás csak a célország elérése miatt szükséges)
 • Eladó, bérbeadó, gyártó, vagy tulajdonos saját munkavállalójával, saját (bérelt/lízingelt) járművel szállítja az eladott, bérbeadott, gyártott, feldolgozandó árut Ausztriába, amennyiben a vállalkozás meghatározó tevékenysége szempontjából a fuvarozás csak kisegítő tevékenység. A jármű megengedett összsúlya nem releváns.
 • Vevő, bérlő, feldolgozó, vagy tulajdonos saját munkavállalójával, saját (bérelt/lízingelt) járművel hozza el az megvásárolt, bérbevett, feldolgozandó/feldolgozott árut Ausztriából, amennyiben a vállalkozás meghatározó tevékenysége szempontjából a fuvarozás csak kisegítő tevékenység. A jármű megengedett összsúlya nem releváns.
 • Egyazon vállalkozás telephelyei közt történő, saját áru (saját munkavállalók), saját munkavállalója által történő szállítása Ausztriából, vagy Ausztriába, amennyiben a vállalkozás meghatározó tevékenysége szempontjából a fuvarozás (személyszállítás) csak kisegítő tevékenység. A jármű megengedett összsúlya nem releváns.
 • Turisztikai utazás (személyszállítás) ausztriai céllal/desztinációval, amennyiben
  • az útnak Ausztrián és a küldő országon kívül is van állomása/desztinációja és
  • Ausztriában nem történik új utas felvétel, utas leadás.

Ide tartozik például az a fuvarfeladat, amelynek kiinduló országa (A) pl. Magyarország, majd az ausztriai tartózkodás után a célállomása valamely harmadik országban van (B) pl. Csehország.

 

A szociális minisztérium tájékoztató anyaga német nyelven ITT>> érhető el.

A nyugati minimálbérekkel kapcsolatos tájékoztatókat ITT>> találja.

A magyar fordítás hétfőre készül, amelyet tagjaink részére elérhetővé teszünk.

 

A dokumentum további információkat tartalmaz a bérezési, bejelentési és dokumentációs kötelezettségekkel kapcsolatban.

Részletes tájékoztatást tartalmaz a csoportos bejelentés (Sammelmeldung = rövid időn belül több megbízó) és keretbejelentés (Rahmenmeldung = három hónapos időszak, több munkavállaló, egyazon megbízó) adminisztrálására vonatkozóan.

Az általános érvényű szabályok és számos fontos információ magyarul a www.entsendeplattform.at oldalon érhető el, itt a kontakt menüpont alatt egyedi kérdéseket is fel lehet tenni közvetlenül a minisztérium illetékes munkatársainak (németül, vagy angolul).

 

MKFE kommunikáció

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

KAPCSOLAT

Acsainé Kovács Júlia

Mobil:
+36 30/308-7506

E-mail:
infoberszamfejtes(kukac)gmail.com

BLOG

Gyakori kérdés

Milyen formátumban igényelhetőek a listák?

Word PDF Excel (XLS) CSV TXT

Mikor történjen a szolgáltató váltás?

Amikor Ön szeretné, nekünk nem okoz problémát az év közbeni váltás. Természetesen akkor amikor Ön felismeri, hogy a könyvelő nem bérszámfejtő, hanem a bérszámfejtés egy külön szakma, ezért azt szeretné, hogy olyan végezze a cégénél a munkaügyi feladatokat aki szakmabeli. Amikor szeretné, hogy a cégénél olyan végezze a bérszámfejtést aki érti a tachográf adatokat, figyelmezteti a sofőrjeit a vezetési és pihenőidő betartásra, és tisztában van a ide vonatkozó jogszabályok.  Amikor a tachográf kiértékeléstől kezdve a járulékbevallásig elkészitve legyen a munkaügyi anyaga.

Milyen formában jutnak el a bérlapok a munkavállalókhoz?

A bérszámfejtést követően a Ön kérésének megfelelően hagyományos papír alapon borítékban, (vagy anélkül) illetve Pdf. formátumba a cég részére küldve, vagy közvetlenül a munkavállaló saját e-mail címére jelszóval védet elektronikus formában, mellékeljük a jelenléti íveket, amely a tachográf kártya adatai alapján, a jogszabálynak megfelelően mutatja a vezetési és pihenőidőt, illetve kérés alapján a kért küldési formában a bérlapokat.

Milyen adatokra van szükségünk?

Igyekszünk a legkevesebb adatott bekérni cégétől, és amennyiben rendelkezik megfelelő informatikai háttérrel még kevesebb gondja lesz az adatok megküldésével.

Nekünk a változások miatt, német bérlapra van szükségünk. Tudnak ilyet adni nekünk?

Természetesen és nem csak német nyelven, hanem angol nyelven is elkészítjük a kívánt bérjegyzéket kérésének megfelelően.