Bérszámfejtés (AETR munkaidő), Könyvelés, Bér és TB szolgáltatások

Új cikk jelent meg az MKFE honlapján

2017.01.27.

Partnerein részére mellékeljük, az MKFE honlapján is megjelenő tájékoztatót.

Az elmúlt hetekben több tucatnyi kérdést tettünk fel a 2017. január 1-jével bevezetett minimálbér szabályokkal kapcsolatban az osztrák szociális tárcának. Az osztrák fél ezekre a megkeresésekre eddig nem reagált. A mai napon megérkezett az az összefoglaló anyag, amelyet az érintett országok képviseletei számára tartott január 26-ai egyeztetés során általános tájékoztatóként adott a szociális tárca.

A tájékoztatón részt vett hazánk ausztriai külgazdasági attaséja, aki Egyesületünknek jelezte, hogy bár az egyeztetésen elhangzott, hogy a nyitott kérdések megválaszolásáig, és egy tervezett kimondottan a fuvarozói tevékenységre optimalizált ZKO nyomtatvány létrehozásáig nem vezetnek be moratóriumot, az osztrák minisztérium arra kérte az ellenőrzések végrehajtásával megbízott adóhatóságot, hogy február végéig ne szankcionálják a szabálytalanságokat. A minisztérium kérése a fuvarozók felé, hogy a ZKO bejelentés minden esetben történjen meg, de a hibás kitöltésért és az egyéb hiányosságokért az említett időpontig a tájékoztatás szerint nem fognak büntetéseket kiszabni.

A konkrét kérdéseinkkel kapcsolatban az alábbi személy- és áruszállítási esetekre kaptunk részben értékelhető választ:

A törvény értelmében kiküldetésnek minősülnek, azaz bejelentéskötelezettséggel járnak és a minimálbérszabályok hatálya alá tartoznak az alábbi esetek:

 • Kabotázs (a fel- és lerakóhely is Ausztriában van);
 • Ausztriába irányuló célfuvar (felrakó hely külföldön van, lerakóhely Ausztriában) külföldi megbízó esetén is;
 • Ausztriai felrakóhelyről induló, külföldi lerakóhelyen végződő, külföldi vállalkozás által végzett fuvar, külföldi megrendelő esetén is;
 • A fenti esetek mindegyike ugyanígy értendő a személyszállításra is (személyszállítás taxival, bérautóval, kisbusszal; menetrendszerű személyszállítás, turisztikai célú személyszállítás ausztriai cél/desztináció esetén.

  Ide tartozik az ausztriai körutazás, vagy ausztriai sítúra – eszerint az osztrák hatóság a zártajtós, különjárati fuvarfeladatokat is „loco” fuvarnak tekinti, amennyiben annak kiinduló (A) és célországa (A) azonos.

A nem rendszeres, egyszeri fuvarok is kiküldetésnek minősülnek.

Ezekben az esetekben tehát mindenképp szükséges a kiküldött munkavállalók bejelentése, részükre az osztrák ágazati kollektív szerződés szerint besorolásuknak megfelelő bér biztosítása, és az ezeket alátámasztó dokumentumok, valamit az A1-es igazolás megléte a munkavégzés helyén (gépjármű).

Nem minősülnek kiküldetésnek az alábbi esetek:

 • Tranzit személy- és árufuvar esetén (sem az utas-/árufelvétel, sem a lerakás nem Ausztriában történik, az Ausztrián történő áthaladás csak a célország elérése miatt szükséges)
 • Eladó, bérbeadó, gyártó, vagy tulajdonos saját munkavállalójával, saját (bérelt/lízingelt) járművel szállítja az eladott, bérbeadott, gyártott, feldolgozandó árut Ausztriába, amennyiben a vállalkozás meghatározó tevékenysége szempontjából a fuvarozás csak kisegítő tevékenység. A jármű megengedett összsúlya nem releváns.
 • Vevő, bérlő, feldolgozó, vagy tulajdonos saját munkavállalójával, saját (bérelt/lízingelt) járművel hozza el az megvásárolt, bérbevett, feldolgozandó/feldolgozott árut Ausztriából, amennyiben a vállalkozás meghatározó tevékenysége szempontjából a fuvarozás csak kisegítő tevékenység. A jármű megengedett összsúlya nem releváns.
 • Egyazon vállalkozás telephelyei közt történő, saját áru (saját munkavállalók), saját munkavállalója által történő szállítása Ausztriából, vagy Ausztriába, amennyiben a vállalkozás meghatározó tevékenysége szempontjából a fuvarozás (személyszállítás) csak kisegítő tevékenység. A jármű megengedett összsúlya nem releváns.
 • Turisztikai utazás (személyszállítás) ausztriai céllal/desztinációval, amennyiben
  • az útnak Ausztrián és a küldő országon kívül is van állomása/desztinációja és
  • Ausztriában nem történik új utas felvétel, utas leadás.

Ide tartozik például az a fuvarfeladat, amelynek kiinduló országa (A) pl. Magyarország, majd az ausztriai tartózkodás után a célállomása valamely harmadik országban van (B) pl. Csehország.

 

A szociális minisztérium tájékoztató anyaga német nyelven ITT>> érhető el.

A nyugati minimálbérekkel kapcsolatos tájékoztatókat ITT>> találja.

A magyar fordítás hétfőre készül, amelyet tagjaink részére elérhetővé teszünk.

 

A dokumentum további információkat tartalmaz a bérezési, bejelentési és dokumentációs kötelezettségekkel kapcsolatban.

Részletes tájékoztatást tartalmaz a csoportos bejelentés (Sammelmeldung = rövid időn belül több megbízó) és keretbejelentés (Rahmenmeldung = három hónapos időszak, több munkavállaló, egyazon megbízó) adminisztrálására vonatkozóan.

Az általános érvényű szabályok és számos fontos információ magyarul a www.entsendeplattform.at oldalon érhető el, itt a kontakt menüpont alatt egyedi kérdéseket is fel lehet tenni közvetlenül a minisztérium illetékes munkatársainak (németül, vagy angolul).

 

MKFE kommunikáció

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!