Mikor mentesül a túlsúlydíj megfizetése alól?

2017.09.23.

Az ÚVR Rendszerben történő előzetes regisztráció esetén 2017.09.19-től nem kell túlsúlydíjat és eljárási díjat fizetnie a jogszabályban felsoroltak után.

Kategória címke: túlsúlydíj,

AETRbérszámfejtés: Kire vonatkozik a mentesség? 

Mentességet élveznek a katasztrófa elhárításában megelőzésében műszaki mentésben alkalmazott járművek, kommunális, élőállatot, folyadékot, ömlesztett árut szállító tehergépjárműveknek és a maximális tengelyterhelési és tengelycsoport-terhelési értékek 1 tonnánál nem nagyobb mértékű túllépése esetén.

Lássuk a rendelet alapján pontosan mely esetekben mentesülnek a vállalkozások a túlsúlydíj és eljárási díj fizetési kötelezettsége alól.

 

AETRbérszámfejtés: A túlsúlydíj, valamint az eljárási díj megfizetése alóli mentességek.

 14. § (1) Mentesül a hozzájárulás beszerzése alól

a) a kommunális jármű,

b) az autómentő jelleggel rendelkező jármű,

c) a  katasztrófa elhárításában, megelőzésében, valamint ezzel összefüggésben a  tűzoltásban és a  műszaki mentésben alkalmazott jármű,

d) a kárelhárításban részt vevő, megkülönböztető jelzéssel ellátott jármű által felvezetett, zárt konvojban haladó jármű,

e) a nemzetközi szerződés és viszonosság körébe tartozó jármű,

f) a közút kezelését végző társaság vagy a közútkezelővel szerződésben lévő vállalkozó által üzemben tartott, kezelői feladatokat ellátó jármű,

g) a közforgalmú személyszállító jármű,

h) a mezőgazdasági jármű a szélességi méretére vonatkozóan

ha) legfeljebb 4,5 méter szélességi értékig, ha a szembejövő és a követő forgalom számára egyaránt jól látható sárga villogót használ,

hb) 4,5 méter szélességi érték fölött, ha a  sárga villogó használata mellett legalább egy kísérőjármű biztosítja a  közlekedését, és a  legnagyobb szélességet jobb és bal oldalon korlátozott látási viszonyok esetén is jól láthatóan megjelölték,

 i) a mezőgazdasági jármű, ha

ia) kéttengelyes jármű esetén a jármű össztömege a 25 tonnát,

ib) háromtengelyes jármű esetén a jármű össztömege a 32 tonnát,

ic) a jármű bármely tengelye esetén a tengelyterhelése a 13 tonnát,

id) két tengelyből álló tengelycsoport esetén, ha a  szomszédos tengelyek egymástól mért távolsága legalább 1,30 méter, de 1,80 méternél kisebb, a 22 tonnát,

ie) három tengelyből álló tengelycsoport esetén, ha a szomszédos tengelyek egymástól mért távolsága legalább 1,30 méter, de 1,80 méternél kisebb, a 32 tonnát nem haladja meg,

j) a csuklós jármű, ha ja) háromtengelyes jármű esetén a jármű össztömege a 28 tonnát,

jb) négytengelyes jármű esetén a jármű össztömege a 38 tonnát,

jc) öt- vagy ennél több tengelyes jármű esetén a jármű össztömege a 40 tonnát nem haladja meg.

(2) Az  (1)  bekezdés szerinti mentesség a  közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény szerinti nyilvántartásba történő bejegyzésre irányuló kérelem benyújtásával jön létre, és a benyújtás napjától számított egy évig hatályos.

(3) A  (2)  bekezdéstől eltérően az  (1)  bekezdés h)  pontjában meghatározott mentesség nyilvántartásba vétel nélkül a forgalomba helyezéssel vagy az ideiglenes forgalomban tartás engedélyezésével jön létre, és a jármű forgalomból történő végleges kivonásáig hatályos.

(4) Mezőgazdasági vontató vagy lassú jármű által vontatott, az (1)  bekezdés i)  pontjában meghatározott pótkocsi mentessége abban az esetben áll fenn a közlekedés időtartamára nézve, ha a vontató jármű a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény szerinti nyilvántartásba bejelentésre került.

(5) Az  (1)  bekezdés szerinti bejelentés nélküli közlekedés esetén a  jármű üzembentartója vagy vezetője a  túlsúlydíj, valamint az eljárási díj megfizetése alóli mentességre utólagosan nem jogosult.

(6) Az (1) bekezdés i) és j) pontjában meghatározott túlsúlyos, illetve túlméretes járművek az ott meghatározott értékek túllépése esetén hozzájárulás beszerzésére kötelezettek.

(7) Az e §-ban meghatározott mentesség kizárólag a megjelölt célból történő közlekedésre jogosít.

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

KAPCSOLAT

Acsainé Kovács Júlia

Mobil:
+36 30/308-7506

E-mail:
infoberszamfejtes(kukac)gmail.com

BLOG

Gyakori kérdés

Vállalnak-e más típusú bérszámfejtést is?

Természetesen vállalunk, tisztában vagyunk vele, hogy nem minden munkavállaló tartozik az AETR jogszabály hatálya alá. Részünkről ez egy plusz tudás, hogy tudjuk kezelni az ágazati törvény alapján alkalmazott munkavállalók számfejtését is. Ismerjük az ágazati törvényt, tisztában vagyunk a tachográf adatok jelzéseivel, a vezetési és pihenőidő fogalmával. Rendelkezünk több szolgáltató GPS-rendszerével.  

Mikor történjen a szolgáltató váltás?

Amikor Ön szeretné, nekünk nem okoz problémát az év közbeni váltás. Természetesen akkor amikor Ön felismeri, hogy a könyvelő nem bérszámfejtő, hanem a bérszámfejtés egy külön szakma, ezért azt szeretné, hogy olyan végezze a cégénél a munkaügyi feladatokat aki szakmabeli. Amikor szeretné, hogy a cégénél olyan végezze a bérszámfejtést aki érti a tachográf adatokat, figyelmezteti a sofőrjeit a vezetési és pihenőidő betartásra, és tisztában van a ide vonatkozó jogszabályok.  Amikor a tachográf kiértékeléstől kezdve a járulékbevallásig elkészitve legyen a munkaügyi anyaga.

Nekünk a változások miatt, német bérlapra van szükségünk. Tudnak ilyet adni nekünk?

Természetesen és nem csak német nyelven, hanem angol nyelven is elkészítjük a kívánt bérjegyzéket kérésének megfelelően. 

Miért ilyen sok formátumban vállaljuk a listák megküldését?

Igyekszünk cége részére több lehetőségben listákat, pontos és valós adatokat szolgáltatni, hogy a jövőbeni döntéseit a cég vezetői megalapozva tudják meghozni, illetve a könyvelője vagy a kollégái könnyebben tudják az adatokat további feldolgozásra felhasználni.

Hogyan történik a szolgáltató váltás?

Alapesetben felkeressük leendő partnereinket és átbeszéljük a legfontosabb kérdéseket, tájékozódunk a rendelkezésükre álló GPS és egyéb szoftveres rendszerekről. Megbeszéljük az alkalmazottak jelenlegi munkaidejét, tachográf adatok alapján.