Bérszámfejtés (AETR munkaidő), Könyvelés, Bér és TB szolgáltatások

Ki minősül biztosítottnak?

2016.09.16.

Milyen jogviszony alapján vagyok biztosított?

Sokan felteszik ezt a kérdést nekünk, csak úgy érdeklődési szinten, vagy amikor valamilyen változás következik be az emberek életében.

Lássuk akkor mit kell tudnunk.

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról az 1997. évi LXXX. törvény valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény alapján ki minősül biztosítottnak?

 

 

A felsorolás alapján látjuk, hogy biztosítottnak fent felsorolt jogviszonyban álló személyeket kell tekinteni.

A biztosítás az annak alapjául szolgáló jogviszonnyal egyidejűleg, a törvény erejénél fogva jön létre. Ennek érvényesítése érdekében a foglalkoztatót bejelentési, nyilvántartási, járulék-megállapítási és levonási, járulékfizetési, valamint bevallási kötelezettség terheli. E kötelezettség kiterjed arra a külföldi foglalkoztatóra is, aki Magyarország területén biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony keretében foglalkoztat munkavállalót, továbbá arra a külföldi foglalkoztatóra, aki Magyarország területén kívül foglalkoztat olyan munkavállalót, aki a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló közösségi rendelet alapján e törvény hatálya alá tartozik. A biztosítás - amennyiben e törvény eltérően nem rendelkezik - az ennek alapját képező jogviszony kezdetétől annak megszűnéséig áll fenn.

A foglalkoztatót a társadalombiztosítás keretében nyújtott ellátások pénzügyi fedezetéhez törvényben meghatározott járulék- és hozzájárulás fizetési kötelezettségek terhelik.

Amennyiben ön is foglalkoztató és nincs tisztában az ide vonatkozó bejelentési nyilvántartási vagy bérszámfejtési, társadalombiztosítási kötelezettségeivel, kérdéseivel forduljon hozzánk.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!