Bérszámfejtés (AETR munkaidő), Könyvelés, Bér és TB szolgáltatások

Hétvégén óraátállítás, te milyen tachográfos autót vezetsz?

2019.10.25.

Hétvégén óraátállítás, te milyen tachográfos autót vezetsz?

Most hétvégén óraátállítás lesz, a nyári időszámítás vége a téli időszámítás kezdte.

Vasárnap már egy órával többet alhatunk. Téli időszámítás kezdete: 2019. október 27. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

Azon kívül, hogy „Hurrá többet aludhatunk” a sofőr munkakörben foglalkoztatott munkavállalóknak  főleg az analóg tachográfos autót vezető sofőröknek át kell állítani a tachográf  időadatokat a helyes UTC időre.

 

A sofőr munkakörben dolgozó munkavállalók esetében akik tachográfos gépjárművet vezetnek, elengedhetetlen, hogy munkakezdés előtt a gépjármű tachográf UTC időbeállítását leellenőrizze. Tachográfos gépjárművet vezető sofőrök esetében munkáltató képviselője  nem tsz azzal rosszat, ha indulás előtt figyelmezteti az ilyen gépjárművet vezető sofőrt az UTC idő átállítására, amennyiben az analóg módon üzemel  Egy kis figyelmességgel jelentős problémától óvja meg a cégét és a sofőrt egy közúti ellenőrzés kapcsán.

Az analóg tachográf átállítása egyszerűen megoldható az órát egy órával visszaállítjuk. Az analóg tachográfok előnye, hogy manuálisan állítható a megfelelő időre.

Coordinated Universal Time=UTC idő

 

Digitális tachográfok átállnak

Digitális tachográfok már automatikusan átállnak, itt a sofőrnek nincs nagy szerepe, ugyanis ezek működése számítógépes beállításoktól függnek. Tulajdonképpen a tachográf  eszközök saját maguk beállítják az időzónát, a gépjármű óraátállítás időpontjának megfelelő ország adatainak megfelelően. Ennek ellenére szeretjük figyelmeztetni a sofőrjeinket minden esetben indulás előtt nyomtassanak szalagot ellenőrizék az UTC időt, ez igazán nem kerül semmibe. Győződjenek meg maguk is a helyes UTC idő átállításról, hisz egy eszközről beszélünk, amely el is romolhat.

Óraátállítás, de meddig még?

Az Európai Parlament politikusait a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött 2019 márciusában.

Az Európai Parlament kiadta az óraátállítással kapcsolatos állásfoglalását. Az állásfoglalásban meghatározták az uniós tagállamok, hogy aki a nyári időszámítás szerint szeretné mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthat nyári időszámításra. Azok az országok, akik inkább a téli időszámítást választanák az utolsó váltása 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg.

Az utóbbi években rengeteg kutató foglalkozott vele, hogy az óraátállítás milyen hatással van az emberekre, a kutatás során megállapították, hogy az óraátállítás rengeteg káros hatással járhat.

Az emberi szervezet életritmusának megzavarása, a szervezetre rendkívül negatív következményekkel jár, ilyenkor a teljesítményszint alacsonyabb és ez párosulhat rossz közérzettel, vagy a koncentráló képesség illetve a tolerancia szint csökkenésével. De elalvási és alvási nehézségek is felléphetnek a kialvatlanság következtében, ezáltal sokkal indulatosabbak, ingerültebbek lehetnek az emberek az utakon. Ilyenkor érdemes sofőrjeinket felkészíteni, amennyiben hosszú útra indul az utakon várható nehézségekre.   

A szervezet előbb-utóbb alkalmazkodik a megváltozott viszonyokhoz, de mindenképpen fokozott figyelmet kell fordítani az óraátállítás időszakában, annak ellenére, hogy téli időszámítás kapcsán most többet alhatunk.

 

 

 

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!