Bérszámfejtés (AETR munkaidő), Könyvelés, Bér és TB szolgáltatások

Fuvarlevél, menetlevél szigorú számadású nyomtatvány?

2019.02.05.

Fuvarlevél, menetlevél szigorú számadású nyomtatvány?

A díj ellenében közúti árutovábbítást végző tehergépjármű fuvarlevéllel, a díj ellenében személyszállítást végző autóbusz - közforgalmú menetrend szerinti személyszállítás kivételével - autóbusz-menetlevéllel vehet részt a forgalomban.

Ezzel a szakmában szinte még a kezdő vállalkozó is tisztában van.

Azonban kevesen tudják, hogy a fuvarlevél és az autóbusz-menetlevél szigorú számadású okmány, és szigorú szabályok vonatkoznak rá.

 

Fuvarlevélként olyan okmány használható, amely legalább a következő adatokat tartalmazza:

 

a) az árutovábbítás jellege (fuvarozás, rendelkezésre bocsátás, díj ellenében végzett vontatás),

b) az üzembentartó és a fuvaroztató megnevezése, címe,

c) a jármű rendszáma és a gépjárművezető neve,

d) *  az árura vonatkozó adatok: az áru tulajdonosa által kiállított szállítólevél (illetve az árura vonatkozó egyéb okmány) száma, az áru (a szállított anyag) megnevezése, mennyisége, a csomagolás módja, veszélyes árunál a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás „A” és „B” Mellékletében (a továbbiakban: ADR), illetve az ADR „A” és „B” Mellékletének belföldi alkalmazásáról szóló miniszteri rendeletben (a továbbiakban: ADR belföldi rendelet) meghatározott adatok, továbbá a vontatott vagy szállított járműre vonatkozó adatok (a tulajdonos vagy üzemben tartó megnevezése, címe, székhelyének vagy telephelyének címe, a jármű rendszáma),

e) a jármű kiállításának, valamint indulásának helye és ideje, a jármű útvonala, a megállások (fel- és lerakodás) és indulások helye és ideje, valamint az érkezés helye és ideje (a kilométeróra állásának és a - rakománnyal vagy rakomány nélkül - megtett kilométer-teljesítményeknek a feltüntetésével),

továbbá árufuvarozásnál és vontatásnál ezeken kívül még

f) az áru vagy a vontatott jármű átvételének helye és ideje,

g) az áru kiszolgáltatásának, illetve a vontatott jármű átadásának a helye, és - a kiszolgáltatást (átadást) követően - az ideje is.

Mit kell tudnunk a konténeres szállításról?

A konténer és a cserefelépítmény fuvarozása akkor kezdhető meg, ha a feladó a fuvarozó részére átadta a konténer vagy a cserefelépítmény tömegét, fontosabb jellemzőit tanúsító bizonylatot, amelyet a fuvarozás során árukísérő okmányként kell kezelni és a járműben kell tartani.


Milyen adatokat tartalmaz az autóbuszos menetlevél?

 

Autóbusz-menetlevélként olyan okmány használható, amely legalább a következő adatokat tartalmazza:

a) a személyszállítás jellege (külön célú menetrend szerinti személyszállítás, különjárati személyszállítás),

b) az üzembentartó és - amennyiben van ilyen - a megrendelő (szerződő fél) megnevezése és címe,

c) a jármű rendszáma és a gépjárművezető (gépjárművezetők) neve,

d) a jármű kiállításának, valamint indulásának a helye és ideje, a jármű útvonala, a megállások (fel- és leszállások) és indulások helye és ideje, valamint az érkezés helye és ideje (a kilométeróra állásának és az - utassal vagy utas nélkül - megtett kilométer-teljesítményeknek a feltüntetésével).

 

Közös szabály, hogy a fuvarlevelet és az autóbusz-menetlevelet eseményszerűen kell vezetni.

A jármű vezetője köteles azt a szállítás során eseményszerűen vezetni, és aláírásával hitelesíteni. Közúti közlekedési szolgáltatás esetén a megrendelőnek, illetve a fuvaroztatónak az okmányon igazolnia kell az elvégzett teljesítményt, árufuvarozásnál az áru átvételét is.

 

Fontos tudni a személyszállítás kapcsán, hogy Magyarország területén székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezet által végzett különjárati személyszállításnál az autóbuszban utazókról utaslistát kell készíteni. Az utaslista a menetlevél mellékletét képezi.


Fuvarlevél, menetlevél megörzésére vonatkozó szabályok


Megőrzésre vonatkozó közös szabály, hogy a felhasznált vagy rontott fuvarlevelet, illetve autóbusz-menetlevelet sorszám szerint, hiánytalanul, a bizonylatokra vonatkozó szabályok szerint kell megőrizni.


Kinek kell kitölteni a fuvarlevelet vagy a menetlevelet? 


A fuvarlevelet, illetve az autóbusz-menetlevelet az üzembentartó, vagy - írásbeli felhatalmazása alapján - a jármű vezetője állítja ki.

 

Mi értünk ezen?

 

Munkáltatóként, üzembetartóként munkavállalóinknak szükséges írásbeli meghatalmazást adni a fuvarlevél, illetve az autóbusz-menetlevél kitöltésére vonatkozóan.

 

Neked is fontos, hogy a munkavállaló belépéskor ne nyomtatvány hegyekkel távozzon?

Szeretnéd bővebben megtudni, hogy gyakorlatban, hogyan kell ezt megoldani?

 

Szolgáltatásainkról többet megtudhatsz. Katt IDE 

 

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!