Bérszámfejtés (AETR munkaidő), Könyvelés, Bér és TB szolgáltatások

Családi adókedvezmény 2019

2019.02.04.

Családi adókedvezmény 2019

2019. január 1-től emelkedik a családi adókedvezmény összege. Nézzük meg mennyivel nő eltartottanként a kedvezmény összege.

Lássuk számokban is családi adókedvezmény összegét, és vizsgáljuk meg, hogy a jogosultak mekkora összegekkel csökkenthetik az összevont adóalapba tartozó jövedelmeket:

-          egy eltartott esetén 66 670 forint

-          kettő eltartott esetén 133 330 forint

-          három és minden további eltartott esetén 220 000 forint

 

A két eltartott után érvényesíthető összeg kedvezményezett eltartottanként havonta 116 670 forintról 133 330 forintra emelkedik, ez gyermekenként havi 20 000 forint adómegtakarítást jelent.

A családi adókedvezmény igénybevételéről egyéb tudnvalók.

 

Családi kedvezmény ugyanazon kedvezményezett eltartott után egyszeresen vehető igénybe.

A családi kedvezményt a jogosult arra a hónapra veheti igénybe, mely számára jogosultsági hónapnak minősül.

Több jogosult esetén az adott jogosultsági hónap után járó családi kedvezményt a jogosultak közösen is igénybe vehetik.

Ha a családi kedvezményre egy magánszemély jogosult, az őt megillető családi kedvezményt adóbevallásban megoszthatja a vele közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastársával, élettársával, ideértve azt az esetet is, ha a családi kedvezményt a jogosult egyáltalán nem tudja érvényesíteni.

Azon jogosultsági hónapokra eső családi kedvezményre, amelyre vonatkozóan a jogosult vagy házastársa, élettársa a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát igénybe veszi, a megosztás nem alkalmazható.

Ha jogerős bírósági döntés, egyezség, közös nyilatkozat alapján a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket, és ezért a családi pótlékra 50-50 százalékos arányban mindkét szülő jogosult, a gyermek mindkét szülő - valamint a szülő házastársa - vonatkozásában kedvezményezett eltartottnak minősül.

A felváltva gondozott gyermek után a szülő (házastársa) a családi kedvezmény eltartottanként és jogosultsági hónaponként 50 százalékának érvényesítésére jogosult. A gyermeket felváltva gondozó szülők a családi kedvezmény közös érvényesítésére egymás között nem jogosultak.

Jó tudni a családi kedvezmény érvényesítésének feltétele a magánszemély adóbevalláshoz tett írásbeli nyilatkozata, ennek elmulasztása esetén a bérszámfejtés során nem kerül érvényesítésre a kedvezmény összege.

Kategóriák: családi adókedvezmény 2019


Érdekli, hogyan készül el a bérszámfejtése Pest megyéből az ország másik végében lévő fuvarozó cégnek?

Érdekli, milyen informatikai eszközöket használunk?

Ismerjen meg bennünket, sok éves tapasztalat, garancia arra, hogy nyugodtan ránk bízhatja a bérszámfejtést.

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!