Bérszámfejtés (AETR munkaidő), Könyvelés, Bér és TB szolgáltatások

AETRbérszámfejtés: Vezetési idő egyenlő munkaidő?

2016.09.22.

Alapvetően kétféle jogszabályi megfelelésnek kell megfelelni, egyik az 1988.I törvény alapján Az utazó munkavállalók munkaideje, a másik az 2012. I. törvény A Munka Törvénykönyve szerint.

AETRbérszámfejtés:Nézzük az 1988. I. törvény alapján lévő munkaidő fogalmát.

 

munkaidő: az Mt. 86. § (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel különösen

  • a közúti személyszállítási, illetve árufuvarozási tevékenységre fordított teljes idő, amely magában foglalja a vezetési időt, a be- és kirakodásra fordított időt, az utasok be- és kiszállásánál való segédkezéssel töltött időt, a jármű takarításával és karbantartásával töltött időt, valamint a jármű, a rakomány vagy az utasok biztonságával kapcsolatos tevékenység idejét és a vonatkozó előírások teljesítésére fordított időt, ideértve a be- és kirakodás felügyeletét, továbbá a rendőrségi, vám-, határőrizeti és az adott szállítási tevékenységgel összefüggésben felmerülő bármely hatósági eljárás időtartamát,
  • a be- és kirakodásra történő várakozás ideje, amennyiben ennek időtartama előzetesen nem volt meghatározható. Kollektív szerződés jelen rendelkezéstől eltérhet, és a be- és kirakodásra történő várakozás idejét rendelkezésre állási időnek minősítheti, kivéve, ha a munkavállaló a várakozás ideje alatt munkát végez;

Tehát látjuk, hogy a munkaidő fogalma egy sokkal összetettebb fogalom a sofőrök esetében, mint az gondoljuk.

Nézzük bérszámfejtési szempontból: látjuk, hogy nem csak a vezetési idő lesz a munkavállaló munkaideje, hanem amikor a munkavállaló a felsorolásban szereplő tevékenységeket is végez.

Térjünk ki ennek a nyilvántartására, miből áll a rendelkezésünkre az adat, és miért fontosak az adatok.

Gépkocsivezetőre vonatkoztatva a munka időmennyiségét nyilvántartani szükséges. A Tachográf az a készülék, amely rögzíti digitális kártyára, valamint a fedélzeti egységbe is az adatokat. Ez a gépkocsivezetővel történő elszámolás alapja.

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!