Bérszámfejtés (AETR munkaidő), Könyvelés, Bér és TB szolgáltatások

AETRbérszámfejtés: Belföldi napidíj 2016.

2016.11.03.

2016. január 1-jétől a 437/2015. (XII. 28.) kormányrendelet határozza meg a belföldi kiküldetéssel kapcsolatos költségtérítés szabályait.

AETRbérszámfejtés: Ismertetjük a napidíj szabályokat

Általános esetben a belföldi hivatalos kiküldetésben lévő dolgozót többletköltségei fedezetére legalább 500 Ft napidíj illeti meg, amennyiben annak időtartama eléri a hat órát és a munkáltató a kiküldetés helyén nem biztosítja a munkavállaló élelmezését.
Ezen az új rendelet kiemelt kategóriaként említi a belföldi közúti árufuvarozásban és személyszállításban résztvevő gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott magánszemély munkavállalókat. Az ő esetükben a hat órát meghaladó kiküldetés esetén 3000 Ft napidíj átalány adható, amennyiben a munkáltató nem alkalmazza a rendelet 3. §-a szerinti átalányszabályokat, illetve nem ad egyéb juttatást a kiküldetés többletköltségeire vonatkozóan.

A fenti jogcímen kapott 3000 Ft-os költségtérítés a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja tv.) 3. számú melléklet II. 3. pontja szerint igazolás nélkül elszámolható költségnek minősül és mint ilyen adómentes, amennyiben a magánszemély ezen felül legfeljebb a gépjármű belföldi üzemeltetéséhez közvetlenül kapcsolódó és számlával, vagy más bizonylattal igazolt költségek elszámolására jogosult, és ezt az elszámolási módszert alkalmazza. Tekintettel arra, hogy az Szja. tv. az 500 Ft-os napidíjra nem tartalmaz mentesítő szabályt, az 500 Ft-os napidíj továbbra is adóköteles.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!